Sjors van der Mark

foto: Marije vd Berg

Gitarist Sjors van der Mark zoekt graag de grenzen op. Grenzen van hemzelf, de muziek en het instrument. Dit heeft zich ontwikkeld in een voorliefde voor hedendaagse muziek. Dit geeft ruimte voor experimenteren met geluid, techniek en muzikaliteit, met zowel de klassieke als elektrische gitaar.

Sjors studeerde klassiek gitaar bij Enno Voorhorst en Marlon Titre en heeft verdere lessen gevolgd bij Pedro Mateo Gonzalez, Sabrina Vlaskalic en luitist Joachim Held. Door de focus op hedendaagse muziek begon ook de elektrische gitaar een grotere rol te spelen, waarvoor hij lessen nam bij Wiek Hijmans. Sjors sloot zijn Master of Music bij het Fontys conservatorium in Tilburg cum laude af. Op dit moment studeert hij aan de Master na Master Hedendaagse Muziek aan het conservatorium in Gent.

Sindsdien focust hij zich in soloprogramma’s op het combineren van de klassieke en elektrische gitaar. Gitaar-fluitduo the Hair werd een elektrisch gitaar-fluitduo en begon te werken met componisten als Anthony Fiumara en Remy Alexander. Ook begon het duo eigen stukken te schrijven. Meer ensemble-eigen stukken worden gespeeld door elektrisch gitaar-piano-zang trio No Piece of Wood.

Sjors heeft een vaste positie met elektrisch gitaar bij Orkest de Ereprijs, dat werkt met Nederlandse componisten als Martijn Padding, Chiel Meijering en vele anderen. Het orkest speelt een grote rol in educatie door middel van projecten met conservatoria en het organiseren van de internationale Young Composers Meeting.